четвер, 24 грудня 2020 13.06

5 СВЯТКОВИХ СТРАВ, КОРИСНИХ ДЛЯ КІСТОК

Напередодні різдвяних і новорічних свят господині планують, які страви будуть готувати на святковий стіл. Такий перелік у кожної господині свій. Звичайно, на свята ми намагаємось приготувати щось незвичне, особливе і дуже смачне!

 

Ми склали перелік із 5 страв, які відповідають всім критеріям «святковості», і водночас є корисними для здоров’я кісток.

 

1. Жирні сорти риби (лосось, форель, біла риба, скумбрія, тунець, сардини). В такій рибі міститься величезна кількість корисних речовин, в тому числі кальцій, фосфор та вітамін D. Наприклад, в 100 г свіжої форелі — більш, ніж добова норма вітаміну D, в 100 г сардин у маслі - 383 мг кальцію.

 

2. Різні види сиру. Сир, особливо чеддер, моцарела, пармезан – цінне джерело кальцію та інших корисних речовин. Сир можна подавати на стіл і самостійно, і додавати їх в складні страви.

 

3. Листова зелень (селера, шпинат, листова капуста). Крім кальцію, вони багаті на вітаміни групи В, Е і РР. Ви не любите селеру? Та Ви просто не вмієте її готувати! Ось, наприклад, чудовий рецепт паштету з селерою: http://patelnya.com.ua/pashtet-zi-seleroyu/

 

4. Злаки і бобові. Крім корисного кальцію, кісткам і суглобам потрібен також магній, якого багато в пшеничних висівках, крупах і бобових. Найцінніший – коричневий рис, з якого можна приготувати гарнір для м’ясних та рибних страв. Досі вважаєте, що рис – це якось буденно? Тоді дивіться - ось тут ми знайшли чудові рецепти вишуканого різотто, плову і салату: https://bit.ly/3hdXEL7

 

5. Холодець. Так, так! Наш традиційний холодець, особливо приготовлений з курки, - це джерело глюкозаміну, колагену і кальцію. Такий «набір» буде корисним для кісток, суглобів, шкіри і волосся. Але, звичайно, пам’ятайте про калорії!

 

Головне правило святкового столу – страви мають бути приготовлені з любов’ю. Адже так часто за метушнею ми забуваємо про саму суть святкування. А в утомленій душі вже немає місця передчуттю дива! До речі, спільне приготування святкового столу відчутно зблизить усіх членів родини, а мама не буде відчувати себе втомленою.

Гарних свят!