четвер, 14 січня 2021 14.49

ЯК ВИЗНАЧАЮТЬ РІВЕНЬ ВІТАМІНУ D

Досить часто виникають питання – кому і скільки потрібно вітаміну D? Як визначити його рівень в організмі? Які показники є нормальними? Як уникнути дефіциту цього вітаміну?

 

Як визначити вміст вітаміну D в організмі?

Для цього фахівці рекомендують зробити лабораторний аналіз на вміст 25-гідроксівітаміну D, скорочено - 25-(OH) D. Саме так називається речовина, яка вважається  індикатором насичення організму вітаміном D. Для такого дослідження в лабораторії потрібно натщесерце здати кров з вени. Вартість аналізу в приватних лабораторіях варіює від 300 до 450 грн.

 

Кому рекомендовано робити такий аналіз?

Фахівці рекомендують регулярно контролювати рівень вітаміну D дорослим людям з такими станами або захворюваннями:

  • остеомаляція
  • остеопенія
  • остеопороз
  • хронічна ниркова недостатність
  • печінкова недостатність
  • захворювання кишківника: синдром мальабсорбції, ентерити (в тому числі, радаційні), хвороба Крона
  • муковісцидоз
  • вагітність і годування груддю.

Також до групи ризику з дефіциту вітаміну D відносяться ті, хто приймає наступні лікарські засоби: протисудомні препарати, глюкокортикоїди, препарати для лікування СНІДУ, протигрибкові препарати, статини (для зниження рівня холестерину).

 

Які норми вітаміну D?

Відповідно до міжнародних стандартів, нормою вважається показник 25-(OH) D в межах від 30 до 50 нг/мл. Значення нижче 30 нг/мл вказує на недостатнє споживання, а нижче 10 нг/мл – на дефіцит вітаміну D. Про надмірну кількість цього вітаміну і ризик інтоксикації свідчать показники вище 150 нг/мл.

 

Що робити, якщо показник нижчий за норму?

При значеннях 25-(OH) D нижче 30 нг/мл рекомендовано збільшити надходження вітаміну D. Його натуральні джерела – сонячне світло та їжа (жирні сорти риби, гриби шиїтаке). Але наукові дані свідчать, що для швидкого (!) насичення вітаміном D цього недостатньо. Наприклад, норма щоденного споживання вітаміну D для жінок старше 60 років становить 800 МО. Для цього необхідно щодня (!) з’їдати мінімум 300 г свіжого (!) лосося та перебувати на сонечку щонайменше 20 хвилин. І так щодня! Крім того, мова йде про швидке насичення, а не про профілактику дефіциту. Тому в цьому випадку доцільно додатково приймати вітамін D у вигляді лікарських засобів або дієтичних добавок.

 

Наприклад, Вістабон Остеоплюс містить 1000 МО вітаміну D3 в кожній капсулі – це відповідає щоденній профілактичній нормі для жінок старшого віку. Крім того, цей засіб містить кальцій, вітамін К2 і магній, що також необхідні для міцності кісток. Детальніше тут: https://osteoporoz.com.ua/product/vistabon-osteoplus